Zalabaksa – Kézművesház, Galéria

//Zalabaksa – Kézművesház, Galéria

Zalabaksa – Kézművesház, Galéria

A zalabaksai Kézművesházban többek között megismerkedhet az idelátogató a faragás, szövés művészeivel és műveikkel, abban a környezetben, amelyben műveik születtek!

“Ahhoz, hogy megértsünk egy művet, tekintetbe kell vennünk a népet, amely alkotta, az erkölcsöket, amelyek sugallták, és a környezetet, amelyben született.”
(Hippolyte Taine)

Zalabaksa község Zala megye nyugati részén, az Őrség – Göcsej – Hetés tájegységek találkozásánál, a Kerka patak ölelésében található.

Bemutatótermüket a 2007-es évben nyitották meg a nagyközönség előtt, ahol a betérő vendégek nem csak gyönyörködhetnek a kiállított tárgyakban, hanem meg is vásárolhatják azokat, s ha tehetséget éreznek, ki is próbálhatják a faragás, a szövés, a kézműves mesterség megannyi szépséget ígérő technikáját.

Néhány szó az alkotókról:

Horváth Ottó

A 80-as évek elejétől fafaragással kezdett foglalkozni: bútorokat, használati tárgyakat, agancs alátéteket készített, majd 1992-től szarvasagancsból és csontból farag használati és dísztárgyakat. Később kisplasztikák készítésébe kezdett, majd következett az újabb szerelem a tojáshéj megmunkálása, melyet faragással díszít. Az áttört rajzolatú mintázatok ősi, szimbolikus motívumokat, bibliai jeleneteket, címereket, életképeket örökítenek meg.

Horváthné Császár Erzsébet

Világa elsősorban a textíliákhoz kötődik. Hímzései közül legkedvesebbek a zalai motívumokat felvonultató munkák. Nagyon szereti a fehér lyukhímzéseket. Munkálkodásában a hímzés mellett ismeri és gyakorolja a batikolást, nemezelést, a szövést és gyöngyfűzést. A tojásdíszítés sokféle technikáját alkalmazza, de a kedvence az azsúrozott, áttört, gazdag felület-megmunkálással készített mívestojás.

2017-10-19T08:23:44+00:00